Grafieto

Over Renate

Renate van Dongen

“Mijn grootste inspiratiebron en het hoofdonderwerp van mijn schilderijen zijn dieren. Ik hou van hun eerlijk- en puurheid, ze zijn wie ze zijn en dragen geen masker. Ik voel me prettig bij ze en daarom schilder ik ze graag.


Voordat ik begin, heb ik vaak een idee en voorstelling in mijn hoofd en daar focus ik me op. In mijn schilderijen van vogels heb ik me bijvoorbeeld vooral gericht op het suggereren van beweging. Ik associeer vogels in de lucht met vrijheid en in mijn aquarellen probeer ik dit over te brengen.


Kleur vind ik alleen belangrijk als deze een duidelijke functie heeft, zoals bij specifieke eigenschappen of kenmerken van een bepaald ras. Ik streef ernaar om zelf op zoek te gaan naar de dieren en dan foto’s en kleine schetsjes te maken zodat ik die later kan gebruiken voor mijn aquarel. Mijn werken zijn realistisch, maar losjes en spontaan geschilderd. Ze hebben een zachte atmosfeer met een paar scherpere details. De laatste stap bij het maken van mijn aquarellen is het aanbrengen van speelse lijnen en dat doe ik door met een speciaal penseel over het werk “te dansen”.


Ik ben dol op het schilderen op een zeer glad gepolijst kleibord. Op dit oppervlak kan ik spelen met water en pigmenten en gewoon plezier hebben. Er zijn vele lagen over elkaar nodig om de intensiteit van kleuren op te bouwen. Ik maak vaak gebruik Ampersand claybord, dat is een hardboard plaat met een zeer gladde kaoline-klei. Maar omdat ik hierbij beperkt word in de afmetingen heb ik sinds kort een eigen klei-recept ontwikkeld en kan ik nu op elk gewenst formaat werken. De resultaten zijn altijd een verrassing en uniek, maar dat is precies waarom ik zoveel van aquarel houd.”

CV:

2020: À la Prima gaat verder onder de naam Grafieto

2019: winnaar van Jumbish International Online HorseArt contest 2019

2018: winnaar van certificaat ‘Among best 50’ van GAWA International Watercolor Online Contest 2018

2018: publicatie in het tijdschrift The Art of Watercolour

2017: een online cursus bij de internationaal bekende aquarellist Janine Gallizia

Sinds 2015: oprichting À la Prima; teken- en schilderworkshops op basisscholen en buitenschoolse opvang

Sinds 2014: deelname aan groepsexposities

Sinds 2013: verschillende aquarel cursussen

2008-2014: Tekenkunst IKO Academie in Hoogstraten, België

Renate van Dongen

Aquarellen

____________

Social media

Natalie Koeken

Olieverf & houtskool

____________

Social media

Contact

info@grafieto.com

____________

Social media

Wil je de nieuwsbrief ontvangen?

 
 
 

Copyright 2020 © Natalie Koeken & Renate van Dongen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Accepteren" gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteren